Varselljus drl med lysdioder blev väldigt lyckat

Idag var jag och handlade led lampor till min trotjänare, en Volvo V40 2003 års modell. Jag har varit ganska emot led belysning då jag tyckt att ”hajpen” kring det hela har varit gravt överdriven. Men nu i efterhand känns det som att jag ändå kanske inte hade helt rätt i min åsikt, trots att jag var övertygad att så var fallet. Allt förändrades när jag monterade nya varselljus som jag handlade på nätet. Varselljusen gav ett starkt vitt sken och är perfekt att använda istället för halvljus under dagtid. Varselljusen använde lysdioder från Philips och det märkte man av direkt. Philips lysdioder skiljer sig från de billigare led chip på marknaden och ger ett betydligt högre ljusgenomsläpp (lumen) per watt. Varselljus brukar också kallas DRL vilket är en förkortning på det engelska ordet ”Daytime Running Light”. Nu är bara frågan varför så många talar illa om led lampor när det faktiskt visat sig vara helt överlägsen halogen och xenon?

 

Image result for led flashlight

Ficklampor utan lysdioder borde inte få finnas på marknaden

Lysdioder ger inte bara ljusmässiga fördelar utan har en positiv inverkan på natur och miljö. Då led lampor inte släpper ut koldioxid så kan man konstatera att den faktiskt är mer skonsam mot miljön. Ficklampor som finns tillgängliga på marknaden drivs av antingen led eller halogen. Jag ställer mig frågan varför inte alla lampor använder den nya moderna ljuskällan som enligt mig borde vara obligatoriskt med tanke på den globala uppvärmningen. En led ficklampa levererar mer ljus och har också en längre livslängd vilket bara är positivt för konsumenten. Det är dags att vi sätter ner foten och kräver en lagförändring precis som med vanliga glödlampor.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *